Keystone logo
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Johdanto

”Opintojeni alusta lähtien olen pitänyt periaatteena, että aina kun löydän oikeamman mielipiteen, luopun heti omasta, vähemmän oikeasta mielipiteestäni ja omaksun iloisesti sen perustellumman mielipiteen, tietäen, että kaikki, mitä tiedämme, on vain ääretön pieni osa siitä, mitä emme tiedä. ”

Jan Hus, filosofi ja kirkon uudistaja, humanistisen tiedekunnan alumni

Charlesin yliopiston humanistinen tiedekunta on tällä hetkellä yksi Keski -Euroopan suurimmista ja tärkeimmistä taide- ja humanististen tieteiden tutkimus- ja oppilaitoksista. Tiedekunnan perusti vuonna 1348 Tšekin kuningas ja myöhemmin Pyhän Rooman keisari Kaarle IV, joka perusti sen yhdeksi Prahan yliopiston neljästä tiedekunnasta. Alpit. Siitä lähtien se on ollut Tšekin maiden henkinen keskus: tiedekunnan alumnit, heidän tekonsa ja ideansa, ovat muovanneet tšekkiläistä yhteiskuntaa ja kulttuuria, ja Tšekin historian kriittisillä hetkillä tiedekunta on aina ollut tapahtumien ydin.

Tiesitkö että…

… Egyptin tutkimuksen laitos on työskennellyt Egyptissä viimeiset viisikymmentä vuotta ja tehnyt merkittäviä löytöjä? Heidän löydönsä tuntemattoman Egyptin kuningattaren haudasta Abusirista syksyllä 2014 äänestettiin yhdeksi kymmenestä suurimmasta arkeologisesta löydöstä vuonna 2014.

… Vuonna 2014 professori Tomáš Halíkille myönnettiin arvostettu Templeton -palkinto, joka myönnettiin ihmisille, jotka ”antoivat poikkeuksellisen panoksen elämän henkisen ulottuvuuden vahvistamiseen”?

… Professori Martin Hilský käänsi William Shakespearen kaikki teokset tšekiksi?

Historia

Taiteiden tiedekunta perustettiin yksi Charlesin yliopiston - Keski -Euroopan vanhimman korkeakoulun - neljästä alkuperäisestä tiedekunnasta säätiön peruskirjan 7. huhtikuuta 1348 julkaisemalla. yritti perustaa Böömin kuningaskunnan Pyhän Rooman valtakunnan keskukseksi. Hänen suunnitelmansa oli keskittää tutkijoita kotoa ja ulkomailta Prahaan, josta tuli hänen asuinkaupunginsa ja siten vahvistaa hänen vallansa perusta. Ennen hussiittiaikaan kaksi kolmasosaa kaikista yliopiston opiskelijoista oli taiteellisen tiedekunnan opiskelijoita, joista he saivat tarvittavat tiedot voidakseen opiskella kolmessa muussa tiedekunnassa (teologia, lääketiede, oikeus). Yksi tiedekunnan etuoikeuksista oli oikeus antaa maisterin ja tohtorin tutkintoja, jotka oikeuttivat niiden haltijat opettamaan missä tahansa eurooppalaisessa yliopistossa.

Hussiittisotien jälkeisten kahden vuosisadan aikana vapaiden taiteiden tiedekunta oli koko yliopiston sydän. 1600 -luvulta lähtien sitä kutsuttiin filosofiseksi tiedekuntaksi. Alusta 1800-luvun puoliväliin asti se toimi tiedekuntana, jonka ohjelma oli suunniteltu tarjoamaan valmistavaa korkeakoulutusta muiden tiedekuntien tuleville opiskelijoille. 1700 -luvulta lähtien akateemisten tieteiden määrä alkoi kasvaa: filosofian lisäksi oli mahdollista opiskella estetiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, luonnontieteitä, tekniikkaa, taloutta, koulutusta ja historiaa. 1800 -luvulla itämaisten tutkimusten, arkeologian ja uskonnollisten tutkimusten lisäksi tapahtui merkittävää kehitystä filologian alalla ja tšekin, italian, ranskan, englannin ja heprean kielen tutkintoja. Vuosien 1849–1850 uudistusten jälkeen tiedekunta vapautettiin propedeuttisesta toiminnastaan ja saavutti saman tason muiden tiedekuntien kanssa. Vuonna 1897 naiset saivat opiskella filosofisessa tiedekunnassa.

Tiedekunta säilytti merkityksensä Tšekissä myös sen jälkeen, kun Prahan yliopisto jaettiin tšekkiläiseksi ja saksalaiseksi osaksi vuonna 1882. Niin kutsutun ensimmäisen Tšekkoslovakian tasavallan (1918–1938) aikana yliopiston elämää muotoiltiin erityisesti Luonnontieteellisen tiedekunnan eron jälkeen vuonna 1920 ja hankkimalla uuden rakennuksen Vltavan rannalle, josta löydät edelleen suurimman osan laitoksista ja luentosaleista. Tiedekunnan sulkeminen natsien miehityksen seurauksena vuonna 1939 seurasi sekä opettajien että opiskelijoiden raakaa vainoa. Tuottavat, innostuneet vuodet toisen maailmansodan päättymisen jälkeen päättyivät väkivaltaisesti vuonna 1948 kommunistisen vallankaappauksen ja sitä seuraavien 40 vuoden kommunistisen hallinnon myötä. Kymmenien erinomaisten opettajien pakollinen lähteminen ja marxilais-leniniläisten aineiden käyttöönotto johti tutkimuksen ja opetuksen nopeaan vähenemiseen. Toiveet laajasta yhteiskunnallisesta muutoksesta 1960-luvun lopulla, niin kutsuttu "Prahan kevät", jonka aikana tiedekunta alkoi kutsua takaisin tuon ajan merkittäviä persoonallisuuksia, kuten filosofi Jan Patočka, murskattiin Neuvostoliiton hyökkäyksen vuoksi elokuussa 1968. Tammikuussa 1969 tiedekunnan opiskelija Jan Palach teki itsemurhan polttamalla itsensä poliittisessa mielenosoituksessa. Aukio, jolla päärakennus sijaitsee, ja taiteiden tiedekunnan keskuskirjasto kantavat hänen nimeään. Kommunistisen hallinnon kaatumisen ja sen vaarantuneiden seuraajien lähdön jälkeen vuonna 1989 tiedekunta vakiinnutti asemansa yhtenä arvostetuimmista humanististen instituutioista sekä Tšekin tasavallassa että Keski -Euroopassa.

Sijainnit

  • Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Kysymyksiä